Kirjaamossa kesällä, kirjastossa syksyllä!

Odotan mielenkiinnolla alkavaa kesää ja ensi syksyä, sillä ne tulevat allekirjoittaneen kohdalla kulumaan opintoihin liittyvien työharjoittelujaksojen merkeissä (sen gradun kirjoittamisen ohella…toivon mukaan). Kesäkuu – elokuu kuluvat kirjaamo- ja arkistotyön parissa asiakirjahallinnan käytännön koukeroihin ja muun muassa Tweb-järjestelmän käyttöön paneuduttaessa. Tämän jälkeen tarkoituksena olisi liukuhihnatyylillä siirtyä sulavasti kirjastomaailman pariin toistaiseksi vielä ennalta määrittelemättömäksi ajaksi (kuitenkin vähintään 3kk).

Koen olevani erittäin onnekkaassa asemassa, että minulle on siis tarjoutunut mahdollisuus suorittaa opintojeni kuluessa kaksi harjoittelua – vielä samana vuonna ja molemmat paikoissa, jotka ovat todella olleet toivelistani kärjessä. Tähän mennessä olen kokenut vielä mahdottomaksi määritellä, kumpaan alaan loppuviimein haluaisin ensisijaisesti erikoistua: kirjasto- vai arkistoalaan. Tästä syystä olen pyrkinyt panostamaan molempiin tasapuolisesti ja lykkäämään päätöksentekoa siihen asti, kunnes olen saanut työkokemusta molemmilta aloilta. Nyt näyttää sitten vahvasti siltä, että puolen vuoden kuluttua tämä päätöksenteon hetki viimein koittaisi – mutta osaanko silloinkaan valita vaihtoehdoista A ja B? Onko tällainen valinta edes välttämätöntä tehdä? On, mikäli haluaa tulevissa työhaastatteluissa selvitä opintojensa pääaineen selittelyiltä ja perusteluilta kahdella lauseella. Vaikken ole harjoittelupaikkojen hakemusten ohella joutunut vielä juuri kenellekään virallisemmalle taholle perustelemaan opintovalintojani, olen silti kokenut jo jokseenkin uuvuttavaksi koettaa selventää muille kiinnostuneille osapuolille, että ”opiskelin ensin humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenani engl. fill, mutta informaatiotutkimuksen opinnoissa olen keskittynyt sekä A:han että B:hen, sillä…” — kuinka tätä lausetta jatketaan siten, että kiinnostuneelle osapuolelle jää mahdollisimman perusteltu, asiantunteva ja päämäärätietoinen mielikuva puhujasta ja tämän tarkoitusperistä?

”Kirjaamokesän” ja ”kirjastosyksyn” toivon todella selkiyttävän vielä entisestään tulevaisuuden visioitani urasuunnitelmia koskien. Onhan tilanne sentään huomattavasti kohentunut n. 2 vuoden takaisesta, jolloin vaatekaupan myyjänä osa-aikaisena työskennelleellä engl. fil. -opiskelijalla ei ollut käytännöllisesti katsoen minkäänlaisia urahaaveita yhdenkään alan suuntaan. Tämän lisäksi odotan malttamattomana tilaisuutta päästä vertaamaan kirjasto- ja arkisto/asiakirja-alojen ammattien viehätystä nykypäivän opiskelijan näkökulmasta. Onko näistä aloista mihinkään ja ennen kaikkea: onko nykypäivän opiskelijalle tarjolla tulevaisuutta sen paremmin kirjastonhoitajan kuin arkistoammattilaisenkaan työtehtävissä? Jos, niin millainen? Miltä nämä alat näyttävät nyt (suhteessa opinnoista saatuihin mielikuviin ja teoriapohjaan) ja mitä työtä näillä aloilla tehdään tulevaisuudessa? Muun muassa näihin kysymyksiin toivoisin saavani….osviittaa? …vastauksia? …näkemyksiä?

Palataan työharjoitteluasioihin tarkemmin sitten 4. kesäkuuta – ensimmäisen työpäivän jälkeen!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s