Mistä gradu?

Vasta ensimmäisen vuoden informaatiotutkimuksen opiskelija, ja nyt jo miettimässä sopivia gradun aiheita? Näinpä kyllä, mutta opintoja on silti kohta kasassa jo sen verran, että valmistumista voisi alkaa pikku hiljaa haikailla (kandi kun on suoritettu jo aiemmasta pääaineesta, eng. filologiasta). Infimin opinnot ovat kyllä olleet kuin kaksiteräinen miekka. Opinnot ovat suunnattoman mielenkiinnon siivittämänä edenneet aikamoisella aikataululla, mutta samalla on takaraivossa jäytänyt kysymys siitä, edetäänkö tässä nyt liian nopeasti. Intressejä valmistua nopealla aikataululla olisi enemmän kuin tarpeeksi, mutta opintoja ja yliopiston ilmapiiriä rakastavan ei ole niin helppoa päästää irti, sitten kun se valmistumisen aika viimein koittaa. Ja sehän näyttäisi koittavan ensi lukuvuoden lopussa, mikäli asiat menevät suunnitelmien mukaan ja saan edes sen lopullisen tutkinto-oikeuden infimin maisteriohjelmaan.

No entäs se gradu sitten? Mistä kirjoittaa ja mihin keskittyä? Keneltä kysyä neuvoa, vai kysyisikö lainkaan (kun sattuu olemaan näitä ”minä-itse-tutkin” -ihmisiä)? Olen koittanut pohtia kuumeisesti, olisiko kirjasto-, arkisto- vai asiakirjahallinnan ala sopivin maaperä gradun kirjoittamista varten, mutta tulevaisuuden työllistymisnäkymien kannalta ei haluasi yhtäkään sulkea pois. Mitä tästä nyt sitten voi päätellä? Joko kirjoitan 3 gradua (!!) tai ”hirtän sydämeni” ja rajaan tiukalla linjalla pois 2 vähiten kiinnostavaa. Jätetään se vielä auki ensi syksyyn asti, sillä en tunne osaavani vielä tehdä perusteltua valintaa.

Jos nyt kuitenkin aloitan spekuloinnin asiakirjahallinnan aihepiiristä. Olen jonkin verran etsiskellyt osviittaa tähän erään opettajamme kirjoittelemasta blogista ”Asiakirjahallinnan reunamerkintöjä”, ja ilmeisesti esimerkiksi tehtäväluokituksista tehtävälle tutkimukselle olisi tarvetta (toki asiakirjahallinnasta tehtyä suomenkielistä tutkimusta tuntuu olevan muutenkin sen verran rajatusti, että lähes mikä tahansa alan kirjoitelma otettaisiin vastaan sormet syyhyten). Tehtäväluokitusten muodostamisen ja käytön tutkimus saattaisi tosiaan olla mielenkiintoista – kenties suhteessa äskettäisellä kurssilla pintapuolisesti käsiteltyyn kuntien yhteiseen tehtäväluokitukseen. Jokin tällaisessa tutkimusaiheen asettelussa ei kuitenkaan syystä tai toisesta puhuttele minua. Kaipaan erikoisempaa näkökulmaa tutkimukseen, ja kenties englannin opinnoista takaraivooni jäänyt kaipuu suomalaisuuden ulkopuoliseen tutkimukseen aiheuttaa levottomuuden tunteita pelkästään Suomeen ja suomalaisiin käytäntöihin liittyvään tutkimukseen ryhtymisestä. Miten olisi se kuuluisa Australia? Tai Saksa? Olisiko näistä maista löydettävissä tehtäväluokituksen tyylisiä toteutuksia? Entä voitaisiinko tehdä käyttötutkimusta Suomen tehtäväluokituksesta ja esim. juuri Saksan vastaavasta – ja vertailla näitä keskenään: mitä hyvää & mitä huonoa? Kenties kahden esimerkkiorganisaation käyttäjätutkimusta tähän liittyen? …Heti alkaa kuulostaa ainakin omaan korvaani kutkuttavan jännittävältä haasteelta. Vaikka suuruudenhulluus kai tästä päällimmäisenä nousee mieleen.

Tweb-järjestelmästä en varmaankaan halua graduani raapustaa. Ensinnäkin kyseisestä järjestelmästä on ainakin jokunen gradu jo kirjoitettu, ja toisekseen viime maanantainen Pirkanmaan ELY-keskuksessa tehty Tweb-haastatteluvierailu latisti kyllä ainakin allekirjoittaneen kiinnostusta kyseisen järjestelmän toimivuutta kohtaan. Tähän mennessä en ole yhdeltäkään organisaatiolta (saati opetushenkilökunnaltamme) vielä kuullut erityisen positiivisia kommentteja koko Twebiin liittyen. Ilmeisesti järjestelmä on ainakin suhteellisen toimiva ”karvalakkijärjestelmä”, josta halutessaan voi muokata omia tarpeitaan kohtuullisen hyvin vastaavan kokonaisuuden, mutta innovatiiviseksi tai mielenkiintoa herättäväksi kyseistä järjestelmää ei silti voi parhaalla tahdollakaan kuvailla (tämä kuitenkin täysin väheksymättä järjestelmän kehittänyttä Triplan Oy:tä). Näin ollen herääkin vain yksi kysymys: miksi niinkin laimeaa kiinnostusta herättävää järjestelmää sitten ylipäätään tyydytään käyttämään? Totta, kyseessä on julkisen sektorin laajasti hyödyntämä järjestelmä, ja sen vaihtaminen täysin uuteen järjestelmäpakettiin olisi varmasti aivosolut verille raastava hanke – mutta eikö juuri nyt olisi se yhdestoista hetki muutokselle, jos sellaista ylipäätään haluttaisiin alkaa kaavailemaan? Sähköinen asiakirjahallinta on entistä enemmän ottamassa tuulta alleen ja paperiaineistoista luopumiseen haluaisivat tähdätä jo entistä useammat toimijat (mm. ELY:n kirjaamolaiset olivat tätä mieltä). Eli: ”Nyt tai ei koskaan!” ja ”’Etiäppäin!’, sanoi mummo lumessa”. ….Olisiko tästä muutosvastaisuudesta (tai laiskuudesta?) Twebiin liittyen ehkä sittenkin nyhdettävissä jonkinlainen gradun aihe? Käyttäjäkokemuksista ei ainakaan pitäisi olla pulaa…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s